Dato: 16.6.2006

Log nr.: 12

Felt nr.: ?

Deltagere: Lars, Claus

Overflade temp.: 20 grd. C.

Sigtbarhed: Ca. 1.2m

 

·      Vejret var stille med svage skiftende vinde. Det begyndte at regne en stille silende regn da vi søsatte båden. Regnen blev ved i ca. 1 time. Ikke noget der generede.

·      Var på søen fra ca. kl. 15 – 18.

·      Da vi kun var 2, valgte vi at afsøge feltet med mulighed for pistoler af en sidste gang.

·      Først prøvede vi med en alm. Magnet, som Claus havde udvidet med en ekstra for at give mere styrke. Dette var dog ikke nogen succes. Metalgenstandende som magneten fik fat i faldt af.

·      Prøvede så en gummibeklædt supermagnet som Lars havde lånt af en kollega. Den kunne til gengæld løfte alt jernholdigt op som den kom i nærheden af.

·      Vi trak tykke fortøjningspæle eller bropæle op på ca. 2,5m længde og 12 – 15 kg. Vi trak dem ind til land, så de ikke kunne genere den videre afsøgning.

·      Fik en masse småting på magneten. Bl.a. en lille nøgle, fiskekroge og en del andre metalgenstande vi ikke kunne se anvendelsen af.

·      Magneten fyldes med jernstøv fra bunden. I dette støv fandt vi 2 mønter, der viste sig at være femører af kobber. Først undrede vi os over hvordan de u-magnetiske mønter kunne komme med magneten op. Vi fandt ud af at der sad et lag af stivnet jernholdigt slam på mønterne. Det var nærmest gået i kemisk forbindelse med mønternes overflade. Støvet stammer enten fra jernrester fra affald i søen, eller fra jernholdig okker fra nogen af søens tilløb.

·      Vi anser dette for en meget betydningsfuld opdagelse, da man kan forestille sig at samme lag kunne sidde på nogle af de gamle sølv- eller guldmønter hvis de findes i søen. Måske kan man trække nogle op med magneten?

·      På vejen tilbage søgte vi også med magneten, men fandt dog intet. Det er som om metalaffaldet er samlet i et begrænset område. Måske har stedet i sin tid været udgangspunkt for erhvervsfiskeri.

·      De voldsomme mængder af metalaffald viser at en søgning med metaldetektor kan blive en besværlig, ja næsten umulig opgave.

·      Vi fandt ingen pistoler, og da de ikke har noget med skatten at gøre har vi valgt at stoppe eftersøgningen i dette felt.

 

       © krigskassen.dk